82 на сто от богатството по света е в ръцете на 1 на сто от хората

82% от богаството по света е притежание на 1% от населението на планетата. Това показват най-новите данни на неправителствената организация Оксфам. Докладът бе оповестен преди началото на Световния икономически форум, който се отрива утре в Давос, предаде БНТ.

Четири от всеки пет долара, спечелени през 2017 г., са в джоба на най-богатите хора в света. Същевременно най-бедната половина от човечеството не притежава нищо, според последния доклад на британската неправителствена организация Оксфам. Той бе оповестен часове преди началото на Световния икономически форум в Давос. Едно от основните заключения в него е, че през изминалата година е регистрирано историческо увеличение на милиардерите, което прави още по-непреодолима пропастта между богатите и бедните.

Според проучване на Оксфам, проведено сред 70 хиляди души в 10 страни, две трети от анкетираните смятат, че спешно трябва да се намали пропастта между бедните и богатите. Посланието на неправителствената организация преди икономическия форум в Швейцария е да се сложи ограничение над дивидентите на акционерите и ръководителите на предприятия, да се приключи с разликите в заплащането на жените и мъжете и да се продължи битката с данъчните убежища.

Лайфнюз