Марио Драги: Еврото е източник на несигурност

„Еврото поскъпва спрямо другите валути, включително щатския долар, през последните няколко седмици на фона на продължаващото подобряване на икономиката на региона и разсейването на политическите рискове“, заяви управителят на Европейската централна банка Марио Драги след проведеното заседание на регулатора в четвъртък, цитиран от CNBC. Той обаче предупреди, че банката ще следи единната валута заради евентуалното ѝ въздействие върху средносрочните перспективи за ценова стабилност, предаде Инвестор.

„Икономиката на еврозоната все още се нуждае от подкрепа, за да продължи да ускорява повишава темпа на инфлацията към по-здравословни нива“, каза още Драги. Според него въпреки по-силното икономическо възстановяване все още е необходима „значителна подкрепа“.

Към момента централната банка на региона възнамерява да изкупи облигации на стойност 2,5 трлн. евро до септември тази година, като месечните покупки възлизат на 30 млрд. евро. Централната банка обещава да поддържа лихвените проценти стабилни, докато прекрати покупките на активи. Целта на регулатора е инфлацията да достигне ниво от малко под 2%, докато в момента е 1,4% въпреки продължаващия растеж.

Марио Драги обаче не посочи крайна дата за прекратяване на стимулите.

На днешното си заседание Управителният съвет на ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и −0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи.

По отношение на нестандартните мерки по паричната политика Управителният съвет потвърждава, че нетните покупки на активи се предвижда да продължат с новия месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. или след тази дата, ако е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията в съответствие с неговата инфлационна цел.

По време на срещата на ЕЦБ в средата на декември бяха повишени прогнозите за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната заради все по-всеобхватното възстановяване на икономиката в региона. Инфлацията обаче остава под целта на регулатора заради сравнително високата безработица и задържането на заплатите.

Очакванията на Драги са инфлацията да се ускорява през следващите години, докато достигне 1,7% през 2020 г.

Около час след изявлението на Марио Драги еврото поскъпва с 0,58% спрямо долара, като се разменя за 1,2480 щатски долара.

Лайфнюз