Русия избра да регулира вместо да забранява криптовалутите

Руското министерство на финансите обяви, че работи по законодателство, което да въведе регулации върху криптовалутите, без да ги забранява или да ги легализира като средство за плащане в страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА и Инвестор.

Първоначално Русия беше заявила, че ще забрани криптовалутите, тъй като те могат да бъдат използвани за пране на пари или финансиране на тероризъм. Но тъй като цифровите пари, и особено биткойн, станаха популярни в световен мащаб, руските власти промениха мнението си.

От министерството заявиха, че подготвят закон, който да разреши търговията с криптовалути чрез дигитални платформи, които ще трябва да отговарят на определени условия, като чрез тях ще могат да се правят и първични предлагания на криптомонети (Initial coin offerings - ICOs). Чрез тези мерки от институцията смятат, че ще намалят риска от измами и ще направят възможно облагането на трансакциите с данък с цел подпомагане на държавния бюджет.

„Трябва да се отбележи, че използването на криптовалутите на територията на Русия като средство за плащане не се предлага“, се казва още в изявление на финансовото министерство.

Властите по цял свят се опитват да попречат на бума в търговията с биткойн и други криптовалути. Китайските власти забраниха първичните предлагания на монети и затвориха местни платформи за търговия. Южна Корея пък забрани анонимната търговия с криптовалути  с цел да се предотврати възможността за покупки и  продажби на биткойн от страна на деца под 19 години и престъпници.

Към 15,20 часа българско време биткойнът губи 2,5% от стойността си до 11 114,19 долара за брой по данни на CoinDesk.

Лайфнюз