С 15 стотинки поскъпна бензинът по бензиностанциите за по-малко от месец

С 15 ст. поскъпна бензинът по бензиностанциите за по-малко от месец, като цената на най-масовия А-95 стигна до 2,15 лв. за литър. Прогнозите за поскъпване, но с по-бавни темпове през следващите 10-на дни, преаде БНТ.

Темата коментира експертът Васко Начев. Според него, основната причина за по-скъпия бензин е по-високата цена на нефта на световните пазари.

Васко Начев, експерт по горивата: Без съмнение, основната причина за поскъпване на бензина е покачване на цената на нефта на глобалните пазари и на отделните борси. Друг е въпросът у нас през какви маржове се работи и кога има някакво обиране на тези резки поскъпвания.

За резки намаления ние не сме наблюдавали, но такава е картината към днешна дата. У нас конкуренцията е на много ниско ниво, въпреки че има стотици бензиностанции и има много доставчици. Но не са така нещата.
Голяма част от големите играчи на пазара купуват от единствения дистрибутор - рафинерията в Бургас, където това предопределя това поведение, защото има едни цени на едро, едни правила и трябва да се спазват.

Лайвнюз