Продажбите на жилища в Китай намаляват за първи път от април

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се е забавил през септември, а продажбите на жилища са намалели за първи път от април, тъй като предприемачите преразглеждат плановете си за експанзия заради икономическата несигурност и влизането в сила на допълнителните ограничения върху спекулативните инвестиции, предава Ройтерс, цитирана от Инвестор.

Охлаждане на пазара може да повиши рисковете за спад на втората по големина икономика в света, която е изправена пред по-широки проблеми, включително задълбочаването на търговската война със САЩ.

Но макар анализаторите да признават, че на имотния пазар трябва да се гледа с повишено внимание, те допълват, че нивото на инвестициите все още е относително високо, така че е малко вероятно да се стигне до твърдо приземяване.
Растежът на инвестициите в имоти, които са съсредоточени главно в жилищния сектор, но също така включват и бизнес имоти, е достигнал 8,9% на годишна основа през септември спрямо 9,2% през август, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националната статистическа служба на Китай.

„Мисля, че като цяло китайският имотен пазар все още е устойчив и спадът в продажбите отговаря на нашите очаквания“, казва Вирджиния Хуан, управляващ директор в A&T Services.

„Няма признак, че правителството е разхлабило контрола си, но то все още разполага с много методи и инструменти да подкрепи пазара, ако икономиката бързо се влоши“, допълва тя.

Недвижимите имоти привличаха силни инвестиции в последно време отчасти благодарение на стабилните продажби в по-малките градове, където мерките на правителството срещу спекулациите не бяха толкова агресивни като в по-големите градове.

Пазарът изпитва затруднения, тъй като властите продължават да затягат контрола си върху сектора. Трансакциите отчетоха рязък спад в периода, известен като „Златен септември и Сребърен октомври“, който по традиция е пиков за продажбите на нови жилища.

Продажбите на имоти по разгъната застроена площ са намалели с 3,6% на годишна основа през септември спрямо ръст от 2,4% през август, сочат изчисления на Ройтерс. Това е първи спад от април. От началото на годината продажбите на имоти са нараснали с 2,9%.

Новозапочнатите жилища по разгъната застроена площ, които са индикатор за намеренията на предприемачите за експанзия, бележат повишение от 20,3% на годишна основа през септември спрямо ръст от 26,6% през август, показват още изчисленията на Ройтерс.

Това се случва на фона на по-благоприятни условия за финансиране за китайските имотни предприемачи, които са набрали 12,2 трлн. юана (1,76 трлн. долара) през първите девет месеца на годината. Това е ръст със 7,8% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на статистиката.

За сравнение, между януари и август ръстът достига 6,9%. „Много предприемачи ще трябва да се справят с голям падежиращ дълг до края на тази година и предвид съществуващите рискове за икономиката те ще бъдат по-предпазливи“, смята Хуан.

Министерството на жилищната политика в Китай обмисля възможността да прекрати системата за предварителна продажба, която предприемачите използват, за да си осигурят капитал бързо и така да се справят с финансовите рискове в имотния сектор.

Цените на жилищата в Китай постигнаха стабилен растеж през август въпреки ограниченията в имотния сектор. Но анализаторите очакват допълнителното затягане на регулациите и забавянето на икономическия растеж скоро да отнемат от инерцията на имотния пазар.

Националната статистическа служба ще публикува официалните данни за цените на жилищата през септември в събота.

Лайвнюз