Потребителското доверие в Турция се срина до нивата от 2008

Индексът на потребителското доверие в Турция се понижи до 57,3 пункта през октомври от 59,3 пункта, отчетени през предходния месец, съобщава tradingeconomics.com, цитиран от Инвестор.

Това е най-слабото четене на данните от декември 2008 г., тъй като се влошават очакванията за финансовата ситуация в страната, общата икономическа ситуация и безработицата.

От друга страна обаче се наблюдава подобряване в очакванията относно възможността за спестяване (от 18,8 пункта до 19,2 пункта през октомври).

В четвъртък централната банка на страната ще проведе месечната си среща по повод паричната политика на страната.

Според проучване на турската осведомителна агенция Anadolu централната банка ще остави базовия си лихвен процент без промяна.

Седнамнадесет от общо 19 интервюирани икономисти са заявили, че не очакват промяна в ставката от 24%. Според другите двама обаче ще има увеличение със 100 базисни пункта.

Турската централна банка изненада повечето инвеститори през септември, когато повиши лихвените проценти с 625 базисни пункта от нивото ѝ от 17,75%, за да бъде овладяна инфлацията и да бъде спряно обезценяването на лирата.

В антиинфлационна програма, обявена от правителството по-рано този месец, не се споменаваше увеличението на лихвите. Министърът на финансите Берат Албайрак заяви, че централната банка е независима от правителството, въпреки призивите на президента Реджеп Тайип Ердоган да бъдат намалени лихвените проценти.

Потребителската инфлация в Турция се ускори за шести пореден месец през септември до най-високото си ниво от повече от 15 години - малко над 24%. Предвид недоволството от по-високите лихвени проценти и очевидното забавяне на икономиката централната банка няма много опции за действия срещу по-нататъшни повишения на цените.

Лайвнюз