JPMorgan: Розовата икономическа картина също е причина за безпокойство

Прекомерният глобален дълг е основен проблем за председателя на JPMorgan Chase International Джейкъб Френкел, пише CNBC цитирана от Инвестор.

Говорейки по време на Световния икономически форум в Давос, Френкел, заяви, че „основните грижи винаги възникват, когато сте прекалено оптимистични, когато поемате твърде много дългове“.

„Това бяха основните уроци от всички предишни кризи“, категоричен беше той.

Международният валутен фонд (МВФ) ревизира нагоре прогнозите си за глобалния растеж през 2018 г. и 2019 г. в понеделник, като каза, че преразглеждането отчасти се дължи на наскоро одобрената реформа на данъчната система на САЩ. Глобалните прогнози за растежа за 2018 г. и 2019 г. бяха ревизирани нагоре с 0,2 процентни пункта до 3,9%.

Френкел заяви, че оптимистичните нагласи сред глобалните бизнес и политически лидери, които присъстват в Давос през тази година, е „оправдана“, защото икономическите резултати на всеки региони в света са по-добри от предходната година.

ой обаче предупреди, че „бързото увеличение на дълга е причина за безпокойство“. По думите му розовата икономическа картина също е причина за тревога.

Основното предизвикателство е да се гарантира, че подобряващите се икономики в световен мащаб дължат своя растеж на реални инвестиционни дейности, а не само на увеличаване на дълга.

„Тъй като увеличаването на дълга се базира на предположението, че ще можете да го платите, в състояние сте да го рефинансирате, а лихвените проценти ще останат ниски, всички тези предположения трябва да бъдат тествани“, обясни той.

Глобалните нива на дълга се покачиха до рекорден връх от 233 трлн. долара през третото тримесечие на 2017 г., сочат данни на Института за международни финанси. Нивата на общия дълг нарастват с 16 трлн. долара през тримесечието до септември в сравнение с края на 2016 г.

На въпроса какво определя като най-голямата заплаха за глобалната икономика, Френкел заяви категорично „бързото нарастване на дълга - на корпорациите, на домакинствата и на правителствата. „ Но не искам да бъда погрешно интерпретиран, аз съм оптимист за състоянието на световната икономика“, завърши той.

Лайвнюз