Apple прави нова стъпка срещу Amazon в бизнеса с електронни книги

Американският технологичен концерн Apple е готов за нова битка с Amazon на пазара на електрони книги - години, след като регулаторите принудиха производителя на iPhone да се откаже от по-ранните си усилия да се конкурира с гиганта в електронната търговия, пише Bloomberg.

Apple работи по нова версия на своето приложение за четене на дигитални книги iBooks за iPhone и iPad и е наела един от директорите на Amazon, който да ѝ помогне.

Новото приложение, което трябва да се появи през следващите месеци, ще включва опростен интерфейс, който по-добре подчертава книгите, които потребителят чете в момента. Магазинът за електронни книги към приложението също ще е с нов дизайн, който прилича повече на новия App Store, пуснат миналата година, твърдят запознати източници.

Обновеният софтуер, който е в процес на тестване, включва нова секция, наречена “Reading Now” и друга за аудио книги, допълват източниците.

Apple пусна ранна обновена версия на своята мобилна операционна система iOS 11.3 за разработчици тази сряда, подсказвайки, че предстои пускането на ново приложение за електронни книги.

Сега приложението ще се казва само “Books”, а не “iBooks”, както Apple вече промени iTunes и iTunes Podcasts в Apple Music и Apple Podcasts.

Това ще е най-голямото обновяване на услугата за електронни книги на компанията от няколко години и ще предложи нови възможности за конкуренция на един пазар, доминиран от Amazon. Продажбата на дигитални книги някога беше ключова част от бизнеса с услуги на Apple.

През 2012 г. обаче Министерството на правосъдието на САЩ осъди Apple и издатели, с които тя работеше по това време, за това, че са създали схема за завишаване на цените на електронните книги. Това доведе до глоба от 450 млн. долара за Apple през 2016 г. Много от представителите на индустрията не одобриха решението, тъй като смятат, че то дава още по-голям контрол на Amazon над пазара.

В началото на 2017 г. гигантът в електронната търговия държеше над 83% от пазара на дигитални книги в САЩ спрямо 74% през октомври 2015 г., посочва AuthorEarnings.

Лайвнюз