Фед вероятно ще запази водещите лихви без промяна

Федералният резерв ще обяви днес решението си за водещите лихви в САЩ, информира Market Watch, цитиран от БТА.

Повечето екпертни очакват лихвите да бъдат оставени в диапазона 2 - 2,25 процента, но и да бъде потвърдена перспективата за вдигането им с още 25 базисни пункта през декември, уточнява специализираното издание "Еф Екс стрийт".

Според Wall Street институцията ще продължи да следва насоките си за постепенно повишаване на показателя, ако това бъде подкрепено от икономическите данни.

Тези насоки обаче не включват автоматичен отговор на краткосрочни колебания на фондовия пазар.

Вниманието е насочено към икономическите данни, а досега те са солидни. Докато тази тенденция продължава, Фед ще следва намерението си постепенно да повишава водещите лихви, отбелязва Market Watch.

За съжаление на Wall Street ръководителите на централната банка вероятно няма да заключат, че краткосрочните колебания на фондовия пазар ще попречат на икономическия напредък.

Макар пазарите да преживяха ужасен октомври, през ноември те се възстановиха, което може да обезсили евентуални опасения.

Очаква се при дебатите на заседанието нестабилността на фондовия пазар да бъде спомената, но да не доведе до промяна на курса в паричната политика. Фед е мотивиран от данните, а засега те подкрепят по-високите лихви.

Банката ще продължи да затяга паричната политика. Водещите лихви ще продължат да се вдигат, а оттеглянето на стимулите ще свие ликвидните средства във финансовата система.

Лайвнюз