Руската централна банка повиши лихвените проценти

Руската централна банка повиши основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта до 7,75%, посочвайки като аргумент краткосрочните инфлационни рискове и заплахата от санкции от страна на САЩ, предаде Файненшъл Таймс, цитиран от Инвестор.

От 27 икономисти, анкетирани от Ройтерс, 12 прогнозираха, че ще има увеличение, докато останалите заявиха, че няма да има промяна.

От централната банка очакват инфлацията да се повиши до 5-5,5% през следващата година, след като Кремъл предприе стъпки за увеличаване на данъка добавена стойност заедно с ефекта от спада в стойността на рублата през 2018 г.

"Предприетото решение е проактивно по своя характер и има за цел да ограничи инфлационния риск, който остава висок, особено в краткосрочен хоризонт", казаха от централната банка. От институцията не изключват възможността и за последващ ръст на лихвите.

Русия се подготвя за евентуални нови санкции от страна на САЩ в началото на следващата година, които биха могли да бъдат насочени към банковата система или държавния дълг.

От банката заявиха още, че ще възобновят покупките на чуждестранна валута през януари, след като ги спряха през август, когато инвеститорите се опасяваха от допълнителни санкции и рублата се обезцени рязко.

"Възможността за изтичане на капитали от развиващите се пазари и различни геополитически фактори могат да доведат до засилване на колебливостта на финансовите пазари и да се отразят на очакванията за лихвите и инфлацията", се казва още в изявлението на Руската централна банка.

Управителят на централната банка Елвира Набиулина повиши лихвите за първи път от 2014 г. по-рано тази година въпреки натиска на Кремъл да ги намали.

Лайвнюз