Шестте най-големи американски банки имат достатъчна ликвидност

Шестте най-големи американски банки потвърдиха, че разполагат с достатъчни резерви ликвидност за кредитиране на фона на поредното повишаване на лихвата от Федералния резерв. Това съобщи министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, предаде БГНЕС.

ФЕД на последното си заседание очаквано повиши основната лихва за четвърти път през тази година и прогнозира още две вдигания на лихвата през следващата година. Повишаването на лихвата в банковата система оскъпява стойността на заемите и по този начин негативно влияе на борсовите обороти.

„Президентите на шестте банки потвърдиха, че имат достатъчни обеми ликвидност, достъпни за кредитиране на потребителския и делови пазар, а също така за всички останали пазарни операции“, се казва в изявлението на Мнучин, който той публикува в своя Туитър.

Министърът на финансите съобщи, че днес е провел телефонен разговор с ръководителите на Bank of America, Citi, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley и Wells Fargo.

Мнучин планира да проведе днес редица съвещания с представители на финансовите структури и ведомства, за да обсъди нормалното функциониране на пазара.

Лайвнюз