Свиват се и заводските поръчки в Германия

Германските фабрични поръчки отчетоха по-голям спад от прогнозите на икономистите, като това е и първото понижение от 4 месеца насам. С тези данни се засилват сигналите за забавяне на темпа на растеж в най-голямата икономика в Европа, предаде Блумбърг, цитирана от Инвестор.

Поръчките към заводите в Германия са се свили с 1% през ноември в сравнение с консенсусната прогноза в проучването на Блумбърг за спад от едва 0,1%. На годишна база търсенето намалява с 4,3%.

Бундесбанк прогнозира за 2019 г. съживяване както по отношение на частното потребление, така и на държавните разходи. От централната банка обаче предупредиха, че рисковете за спад са по-големи в сравнение с възможностите за по-бърз растеж. Ясно се вижда обаче, че напрежението в световната търговия се отразява на производството и в Германия.

Повече от половината малки и средни предприятия в страната смятат, че най-голямата икономика на Европа може да се свие през следващата година, затруднена от забавянето на световния растеж, търговските спорове и проблемите в автомобилен сектор. Постоянният недостиг на квалифицирана работна ръка е допълнителен фактор за по-нататъшно забавяне.

Търговските спорове, рисковете около Brexit и по-слабият растеж на развиващите се пазари слагат спирачки на деветгодишния подем на германската икономика, коментира Ройтерс.

Увеличението от 2,4% на вътрешните поръчки не успя да компенсира спада на поръчките от чужбина с 3,2%, причинен от особено рязкото понижение на търсенето в еврозоната с 11,6%.

Междувременно от други данни, публикувани в понеделник, стана ясно, че продажбите на дребно в Германия са нараснали с 1,4% на месечна база през ноември.

Германското правителство се надява, че намаляването на данъците за хората със средни и високи доходи, както и по-високите детски надбавки, които влизат в сила от януари, ще увеличат поребтлението, което измества износа като основен двигател на растежа.

Лайвнюз