Икономическите настроения в еврозоната се влошават рязко

Икономическите настроения в еврозоната се влошиха значително и много над пазарните очаквания през декември, приключвайки една година, в която оптимизмът намаляваше всеки месец, показват данните на Европейската комисия. Това е поредният сигнал за отслабването на икономиката на региона, предаде Ройтерс, цитирана от Инвестор.

Мрачните настроения отчасти отразяват намаляващото доверие в индустрията. От едни от най-скоро публикуваните макро данни стана ясно, че индустриалното производство в Германия се свива за трети месец подред.

Като сигнал, че перспективите за растеж в еврозоната през последното тримесечие се влошават индексът на икономическите настроения в региона се понижи от 109,5 пункта през ноември до 107,3 пункта през декември. Това е 12-то подред понижение на показателя и най-ниското му ниво от януари 2017 г.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха по-малък спад – до 108,2 пункта, но слабият оптимизъм сред мениджърите в индустрията и сред потребителите влоши картината.

Индексът, измерващ настроението в индустрията, потъна от 3,4 пункта през ноември до 1,1 пункта през декември. За сравнение, консенсусната прогноза беше за резултат от 2,9 пункта.

Настроението сред потребителите също рязко пострада до -6,2 пункта спрямо -3,9 пункта през предходния месец, но това не попречи на домакинствата да купуват повече стоки. Продажбите на дребно продължиха да нарастват през ноември, показват официалните оценки, публикувани в понеделник.

В резултат на това доверието в търговията нарасна с 0,5 пункта през декември, въпреки че не успя да компенсира общото мрачно настроение.

Показателят, измерващ бизнес климата в услугите – сектор, който съставлява две трети от БВП на еврозоната, е намалял с 1,4 пункта.

Разочароващите данни за икономическите настроения потвърждават очакванията на икономистите за забавяне на растежа на еврозоната през последното тримесечие на годината. Освен това се вижда, че такава е била тенденцията и по-рано през годината, когато растежът на БВП на еврозоната се понижи до 0,2% през третото тримесечие спрямо отчетените 0,4% през периода април – юни.

Докладът на Европейската комисия е в съответствие и със слабото бизнес проучване на Markit от края на миналата седмица, което отчете рязко забавяне на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през декември до пет и половина годишно дъно.

Лайвнюз