Бизнес климатът в Германия продължава да се влошава

Бизнес климатът в Германия се влошава до най-ниското си ниво от почти три години, тъй като търговската несигурност и по-слабият растеж в Китай засилиха опасенията за икономическите перспективи, предаде Блумбърг, цитирана от Инвестор.

Индексът на института Ifo, измерващ бизнес доверието в най-голямата икономика в Европа, спадна до 99,1 пункта през януари спрямо 101 пункта, отчетени през декември. Петото поредно влошаване на настроенията сред бизнеса увеличава съмненията относно способността на икономиката на Германия да се възстанови от спада през втората половина на миналата година. Като се прибавят и данните за активността в сектора на промишлеността, публикувани по-рано тази седмица, които отчитат първи спад за последните четири години, ситуацията се влошава още повече.

Макар че управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви в четвъртък, че рецесията не е възможен сценарий, той даде по-мрачна икономическа оценка, отколкото само преди шест седмици, когато политиците решиха да ограничат стимулите, слагайки край на програмата за обратно изкупуване на активи.

„Рисковете се прехвърлиха в негативна посока поради постоянната несигурност, свързана с геополитически фактори и заплахата от протекционизъм“, обясни Марио Драги.

„Расте тревожността сред германския бизнес“, заяви президентът на института Ifo Клеменс Фюст. Очакванията са се понижили до най-ниското си ниво от края на 2012 г.

Само ден по-рано индексът на агенция IHS Markit показва, че активността в промишления сектор в Германия се забавя за първи път от четири години. Като основна причина за това са посочени автомобилната индустрия и по-слабото търсене от Китай.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре заяви в интервю Bloomberg в Давос, че постоянната икономическа слабост в еврозоната ни „изненадва”.

Друг представител на централната банка Франсоа Вилерой пък в интервю от Световния икономически форум даде сигнал, че вероятно прогнозите за растежа ще бъдат снижени през март.

Членът на Управителния съвет Франсоа Вилерой дьо Гало заяви в отделно интервю в Давос, че икономическите прогнози на ЕЦБ вероятно ще бъдат съкратени през март и „ще бъдем много прагматични в прилагането на политиката".

Лайвнюз