Влошените рискове за икономически растеж в Италия преминават в рецесия

Гуверньорът на Италианската национална банка - Игнацио Виско, предупреди по-рано днес, че рисковете от влошаване на  перспективата на централната банка на страната за икономическия растеж преминават в рецесия през четвъртото тримесечие, предаде Ройтерс, цитирана от Инвестор.

Брутният вътрешен продукт на Италия се свива за второ поредно тримесечие в края на 2018 г., поставяйки страната в условия на „техническа“ рецесия, която е третата за последното десетилетие.

Това повишава спекулациите, че Рим ще се нуждае от допълнителни бюджетни мерки през настоящата година.

Прогнозата на Италианската национална банка за растеж на брутния вътрешен продукт с 0,6 на сто, публикувана по-рано този месец, е „в съответствие с тези на водещите национални и международни очаквания, но със значителни рискове в посока надолу“, заяви гуверньорът по време на банкова конференция.

Италианското популистко правителство още със сформирането си през юни миналата година обвини своите предшественици за спада в БВП.

Вицепремиерът Луиджи Ди Майо заяви, че данните „потвърждават провала на цялата политическа класа, която италианските граждани са изоставили по време на изборите през 2018 г.

Сегашната цел на Рим е да достигне ръст на БВП от 1% през тази година.

Лайвнюз