Тежката артилерия на ЕЦБ се готви за действие

Тежката артилерия на Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви за действие. Водещите фигури в управлението на финансовата институция вече дадоха сигнал, че се обсъждат варианти за действие, в случай че настоящото забавяне в еврозоната се влоши, предаде Блумбърг, цитирана от Инвестор.

Фонът, на който това се случва, е ясен: рецесия в Италия, стагнация в Германия и влошени прогнози за еврозоната. Инвеститорите също реагират, като еврото е близо до най-ниската си цена от средата на 2017 г. насам, а доходността по 10-годишните германски облигации е напът да излезе на негативна територия за първи път от 2016 г. насам.

И макар сегашната политика на ЕЦБ – лихвените проценти да не нарастват поне до края на лятото на 2019 г., остава отворена възможността за увеличение по-късно през годината, макар че вероятността това да се случи до голяма степен намаля. Това е посланието, което отправят ръководителите на банката, а търговците на валутните пазари не очакват първото увеличение от 10 базисни пункта преди юни 2020 г.

Заместник-гуверньорът Луис де Гуиндос не направи нищо, за да опровергае вижданията на пазара в публикуваното си във вторник интервю за в. Le Monde. По думите му ръководството на банката в момента анализира забавянето, като разполага с „голям набор от инструменти“ в отговор – включително промяна на тона относно бъдещия път на лихвените проценти. Той също така допълни, че решение няма да бъде взето преди провеждането на „обстоен анализ“.

Сега всички погледи са насочени към срещата на Управителния съвет на ЕЦБ през март, когато някои очакват да бъде обявен нов кръг от дългосрочни банкови заеми. Много неща зависят от данните, които ще бъдат публикувани през следващите няколко седмици, както и от новите икономически прогнози. Главният икономист на финансовата институция Петер Прат може да предостави повече яснота за начина на мислене на институцията, тъй като се очаква тази седмица да говори на четири различни места.

Индикаторите за икономическото състояние продължават да отслабват, откакто ЕЦБ направи прогнозите си през декември, според които растежът през тази година ще е 1,7%, а инфлацията – 1,6%. За сравнение, консенсусната прогноза и за двата показателя в месечното проучване на Bloomberg е 1,4%.

Прат обаче посочва, че не всичко е обречено, тъй като безработицата продължава да намалява. Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман, както и следващият главен икономист на ЕЦБ Филип Лейн, предупредиха на свой ред, че не трябва да се реагира прекалено остро на ситуацията, тъй като настоящата обстановка е твърде несигурна.

В Германия – двигателя на региона, инвеститорското доверие в икономическите перспективи се подобрява за четвърти пореден месец, става ясно от данни на института ZEW. Според Бундесбанк пък въпреки очакванията за муден растеж поне през първата половина на годината, то няма причина за притеснение.

ЕЦБ може да предпочете да изчака първо хоризонтът да се проясни. Гуверньорът на финландската централна банка Оли Рен – един от фаворитите за поста на Марио Драги, вярва, че ръководството на банката все още има достатъчно време преди лятото, за да вземе решение за нови банкови кредити, известни като TLTRO.

Икономистите настояват новите заеми да не се възприемат като подарък за банките, а като програми, целящи да гарантират, че домакинствата и компаниите ще могат да взимат назаем пари лесно и евтино, като по този начин се смажат колелата на икономиката на фона на глобалното забавяне.

Лайвнюз