Икономическото възстановяване на Франция - по-слабо от очакваното

Икономиката на Франция няма да възстанови толкова сериозно инерцията си, колкото се очакваше преди след сътресенията в резултат на протестите на т.нар. „жълти жилетки“, сочи ново проучване на Френската централна банка от понеделник, предаде Блумбърг, цитирана от Инвестор.

Втората по големина икономика в еврозоната ще се разшири само с 0,3% през първите три месеца на тази година, показва ежемесечно бизнес проучване на Френската централна банка за февруари. Предишната прогноза бе за разширяване от 0,4%.

Проучването отразява нарастващите опасения, че икономиката на еврозоната не просто страда от временни трудности. Европейската централна банка миналата седмица снижи прогнозите си за растежа за тази година и обяви мерки за увеличаване на стимулите си.

Въпреки това проучването на Френската централна банка показа, че бизнес доверието в производството се подобрява с 2 пункта през февруари до 101 пункта, което го връща обратно над дългосрочната средна стойност от 100 пункта. При услугите показателят за доверието остава без промяна на равнище от 101 пункта.

Бизнес лидерите както в индустрията, така и в услугите очакват продължителен растеж през март след възстановяване през февруари, допълват още от Френската централна банка.

Лайвнюз