Производствените цени в САЩ нарастват по-слабо от очакваното

Производствените цени в САЩ отчитат лек ръст през февруари, което представлява най-слабото годишно увеличение през последната година и половина - знак за наличието на ниво на инфлацията, отговарящо на подхода на Федералния резерв за изчакване при повишаването на основните лихви, предаде Ройтерс, цитирана от Инвестор.

Министерството на труда обяви в сряда, че индексът на производствените цени при крайното търсене (PPI) нараства с 0,1% през февруари на месечна база, подпомогнат от ръста при цените на бензина.

На годишна база през февруари PPI се повишава с 1,9 на сто, отбелязвайки най-слабия си ръст от юни 2017 г.

Увеличението на индекса през януари тази година е 2%.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че през февруари производствените цени ще се повишат с 0,2% спрямо януари и с 1,9% на годишна база.

Ключовият измерител на базисния ценови натиск, изключващ хранителните продукти, енергийните и търговски услуги, се повишава с 0,1% през февруари на месечна база след покачване от 0,2 на сто месец по-рано.

Така нареченият основен PPI отбелязва ръст от 2,3 на сто през февруари спрямо същия период на миналата година.

Данните показват, че потребителските цени се повишават умерено през февруари, като индексът на прозиводствените цени отчита най-слабия си годишен ръст от близо две години и половина.

Забавянето на икономическия растеж както на американския пазар, така и в световен мащаб, води до запазване на нивото на инфлацията, дори когато пазара на труда увеличава размера на заплатите.

Лайвнюз