Ръстът на китайското индустриално производство на 17-годишно дъно

Ръстът на индустриалното производство в Китай се забави до 17-годишно дъно през първите два месеца на годината, давайки сигнал за продължаващо отслабване на втората по големина икономика в света, предаде Ройтерс, цитирана от Инвестор.

На този фон обаче инвестициите се ускоряват благодарение на нови пътнотранспортни проекти.

Индустриалното производство нараства с 5,3% на годишна основа за периода януари-февруари, посочват от Националната статистическа служба на страната. Това е по-малко от очакваното и е най-бавният темп на растеж от началото на 2002 г. насам. Прогнозите бяха за забавяне до 5,5% спрямо 5,7% през декември.

Китай ускорява подкрепата си за икономиката през тази година, докато ръстът на страната се очаква да достигне 29-годишно дъно. Премиерът Ли Къцян миналата седмица обяви нови данъчни съкращения и инфраструктурни разходи на стойност стотици милиарди долари, въпреки че властите обещаха да не се стига до мащабните стимули от предходни години.

Китайските производители са изправени пред отслабване на продажбите както у дома, така и в чужбина, като основна жертва стана износът, ударен от американските санкции и охлаждането на търсенето в световен мащаб като цяло. Износът на Китай за всички свои основни пазари се понижи през миналия месец.

Китай обединява данните за януари и февруари в опит да изглади изкривяванията на информацията, предизвикани от дългите празници за Китайската нова година. Според някои икономисти обаче по-ясна картина за състоянието на икономиката ще има чак при публикуването на стойностите за първото тримесечие през април.

Китайските власти обявиха през януари, че предприемат мерки за стимулиране на търсенето на потребителски стоки, вариращи от екологични продукти до автомобили, въпреки че мащабът и обхватът на мярката все още не са известни.

Лайвнюз