Японската централна банка смекчи оптимизма си за икономиката

Японската централна банка запази паричната си политика без промяна в петък, но смекчи оптимизма си, че стабилният износ и индустриално производство ще подкрепят растежа. Това подсказва за по-високите рискове извън страната, които заплашват да провалят крехкото икономическо възстановяване, коментира Ройтерс, цитирана от Инвестор.

Заводите в цял свят удариха спирачки миналия месец, тъй като търсенето бе ударено от търговската война между САЩ и Китай, забавящото се глобално търсене и политическата несигурност в Европа преди брекзит.

Разпознавайки засилените рискове, ЯЦБ снижи оценката си за външните икономики, заявявайки, че те показват признаци на забавяне. Банката ревизира надолу и позицията си по износа и производството.

В края на двудневната си среща в петък ЯЦБ запази краткосрочните лихвени проценти на ниво от -0,1%, а доходността по 10-годишните държавни ценни книжа – около 0%. Като цяло очакваното решение бе взето със 7 на 2 гласа.

Централната банка запази и мнението си, че икономиката на Япония се разраства умерено, но добави, че „износът и производството са засегнати от забавящия се растеж извън страната“. През януари тя не включи тази част към изказването си.

„Острото влошаване на износа и индустриалното производство трябва да бъде сериозен източник на опасения за ЯЦБ. Мисля, че банката обмисля добре идеи какво може да направи“, коментира главният макроикономически стратег на Sumitomo Mitsui Asset Management Масаюки Кичикава.

„Засега все още можем да твърдим, че сегашната икономическа слабост е временна, но вероятността това да се случи става все по-голяма. Следващите три месеца ще са критични“, допълва той.

Износът на Япония отбеляза най-големия си спад от над две години през януари, след като поръчките от Китай се сринаха. Индустриалното производство също отбеляза най-голямото си понижение от година през същия месец – сигнал, който показва, че глобалното търсене се отразява на Япония.

Лайвнюз