Италия смята да намали прогнозата си за ръст до 0,1 процента

Италианското министерство на финансите смята да намали прогнозата си за растежа през тази година и да увеличи бюджетния си дефицит, предаде Блумбърг, цитирана от Инвестор.

Икономиката на Италия ще нарасне с едва 0,1% през тази година според проекта, който трябва да бъде одобрен от кабинета до 10 април. Предишната прогноза на правителството беше за разширение с 1%, докато новата прогноза е в съответствие с последното проучване на Блумбърг, проведено сред икономисти.

Подобна занижена прогноза би била признание от страна на правителството, че не е успяло да изпълни обещанието си, което даде преди година, а именно да работи за стимулиране на икономиката. Страната, която изпадна в рецесия в края на миналата година, е притисната от огромния си дълг, който се равнява на 130% от БВП.
Стагнацията пък прави още по-трудно поемането на контрола върху фискалната ситуация.

Очакванията са бюджетният дефицит да достигне 2,3% или 2,4% от БВП в сравнение с предходната прогноза за 2,04% - ниво договорено и с Европейската комисия през миналата година. Правителството се стреми да постигне растеж от 0,3% или 0,4% с редица мерки за увеличаване на производството.

Прогнозите все още могат да бъдат преразгледани преди да бъдат одобрени от кабинета през следвата седмица, са уточнили официалните лица, пожелали да останат анонимни.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза след срещата си с премиера на Италия Джузепе Конте във вторник в Рим, че иска допълнителни усилия за поддържане на растежа. Предишният ден Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че има все по-голяма спешност от мерки за намаляване на публичния дълг.

Лайвнюз