Експерт: Балонът ще се спука при всички класове активи

През последните три месеца видяхме феноменално възвръщане на цените на акциите, което доведе до покачване на цените на облигациите и намаляване на доходността. Това беше изненада повечето инвеститори, казва изпълнителният директор на Астра Асет Мениджмънт Иво Благоев при гостуването си в Блумбърг ТВ България.

“Много рязко се промениха очакванията на инвеститорите по отношение на икономическия цикъл и за това какво ще направят основните централни банки, особено Федералният резерв. Само допреди четири месеца финансовите пазари оценяваха на повече от 50% вероятността Федералният резерв да повиши основната лихва два или три пъти през 2019 г.

Допреди седмица се оказа, че инвеститорите прогнозират намаление на основния лихвен процент от американската централна банка. Не е нормално само за  четири месеца така да се промени икономическата ситуация в глобален мащаб и по-специално в САЩ, че всички да започнат да считат, че икономиката влиза в рецесия“, смята Благоев.

Според него в момента облигационният пазар отразява липса на инфлация, очаквания за икономическо забавяне и рецесия.

„Президентът Тръмп може би беше най-гръмогласен в оценката си за дейността на Федералния резерв по отношение на вдигането на лихвата. Той беше гръмогласен, когато повишаването на лихвата от страна на Фед и повишаването на лихвите на облигационния пазар доведоха до рязък спад на цените на фондовата борса, на акциите“, припомни Благоев.

По думите му, когато ЕЦБ обяви, че няма да вдига лихвите и когато Китайската централна банка намали изискванията за резервите на китайските банки със сто базисни пункта, това е дало тласък на фондовите пазари.

„Инвеститорите в облигации приеха това като сигнал, че глобално икономиката не е добре“, отбеляза експертът. Той зададе въпроса защо цените на акциите се покачват, ако се очаква рецесия. „Фондовите акции се движат от ликвидността – колкото повече ликвидност имат, толкова повече се улеснява изборът да се купи рисков актив.

Това, което знам, е че сме в края на икономическия цикъл, което означава, че дали след 3, 6, 12 месеца и дори повече нещата ще се обърнат. Тоест балонът ще достигне своя пик“, прогнозира Благоев.

Той очаква при толкова ликвидност на пазара покачване на фондовите пазари и възстановяване на икономиките.

Лайвнюз