Китай планира да забрани добиването на криптовалути

Китай сигнализира за намерението си да забрани добива на криптовалути, като по този начин ще нанесе нов удар върху индустрията, която се опитва да се справи с поевтиняняването на цифровите пари, ожесточената конкуренция и намаляващия интерес на инвеститорите, предаде Блумбърг.

Националната комисия за развитие и реформи се фокусира върху криптодобивната индустрия заедно с други секттори, които възнамерява да отстрани от пазара, защото „сериозно пропиляват ресурси“ или замърсяват околната среда. От Комисията ще потърсят обратна връзка от обществеността, като периодът за консултации приключва на 7 май. Направено е уточнението, че забраната за добиване на криптовалути може да влезе в сила веднага след официалното публикуване на решението.

Докато в миналото в Китай се добиваха около 70% от всички биткойни и се осъществяваха около 90% от търговията, то в последните две години властите провеждаждат кампания за свиване на криптоиндустрията в условията на опасения за спекулативни балони, измами и разточителна консумация на енергия.

След като забраниха първичното предлагане на монети и призоваха местните борси да спрат търговията с виртуална валута през 2017 г., китайските власти се опитват от миналата година да попречат и на „копаенето“ на цифрови валути. Сега този процес вероятно ще се ускори.

Индустрията, която първоначално беше привлечена от евтината електроенергия в Китай, местните фабрики за производство на чипове и нископлатената работна ръка, вече започна да се измества в чужбина. Пазарният лидер Bitmain Technologies вече е установил минните си операции в САЩ и Канада.

Лайвнюз