Безработицата в Турция достигна 10-годишен връх

Безработицата в Турция достигна 10-годишен връх, повишавайки се през януари до 14,7% спрямо 10,8%, отчетени година по-рано. Последните данни показват, че задълбочаването на рецесията в страната е засегнало и пазара на труда, писа Файненшъл Таймс цитиран от Инвестор.

За период от десет години броят на безработните хора в Турция е нараснал с 36,9%, а заетостта е намаляла с 3,1%. Младежката безработица е скочила с почти 7 процентни пункта до 26,7%.

Участието на пазара на труда е 52,2%, като заети са 27,16 млн. души, докато 4,6 млн. души са безработни, сочат данни на Националната статистическа агенция.

Турската икономика се сви с 3% през четвъртото тримесечиена миналата година, след като валутната криза миналото лято и строгата парична политика натежаха върху потреблението и инвестициите.

Рязкото покачване на безработицата подчертава предизвикателства, които стоят пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган на фона натиска върху корпоративния сектор и свиването на растежа.

Ердоган, който е активно в политическия живот от 2002 г., изгради успеха на своята партия върху растящия икономически просперитет. Въпреки че страната претърпя рецесия през 2008 и 2009 г. по време на световната финансова криза, Турция бързо се върна към растеж благодарение на солидното кредитиране.

Много икономисти обаче твърдят, че сегашната криза ще бъде по-трудна за преодоляване поради трудностите, пред които е изправен силно задлъжнелия корпоративен сектор и ограничената способност на кредиторите да подкрепят връщането към растеж на икономиката.

Турската лира достигна най-ниското си равнище миналата година, след като изгуби близо половината от стойността си спрямо долара и приключи годината, като поевтиня с близо 30 процента. Кризата, която разтърси световните финансови пазари, бе предизвикана от обтягането на американско-турските отношения, безпокойствата за независимостта на централната банка и нарастването на задлъжнялостта.

Лайвнюз