САЩ смекчават някои ограничения за ,,Хуауей''

Американското правителство смекчава някои ограничения, наложени на "Хуауей". Паралелно, китайската компания съобщи, че води разговори за това как да се справи със забраните на Съединените щати, предаде БТА.

Министерството на търговията на САЩ е издало 90-дневен временен лиценз на китайската телекомуникационна компания "Хуайей".

Чрез него се възстановява възможността на компанията да поддържа съществуващите мрежи и да предоставя актуализации на софтуера за мобилните устройства.

Отсрочката обаче не се отнася до търговските сделки, сключени след въвеждането на ограниченията. Нейната цел е да не се наруши работата на американските клиенти на китайската компания.

От "Хуауей" заявиха, че лицензът няма голямо значение за компанията, която междувременно е започнала разговори с американският интернет гигант "Гугъл" как да заобиколи забрана на САЩ.

Миналата седмица президентът Доналд Тръмп подписа заповед, с която обяви извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от чуждестранни заплахи.

С указа се забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от фирми, които могат да представляват опасност за сигурността на страната.

Вашингтон смята, че оборудване на "Хуайей" може да се използва от Китай за шпионаж.

Лайвнюз