Сирийската армия влиза в Африн, където е в ход турска военна операция

Проправителствени сирийски милиции влизат в кюрдския анклав Африн, където турската армия провежда военна операция на чужда територия, съобщи сирийската държавна телевизия. По-рано кюрдски представители съобщиха, че са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийски правителствени части в Африн, предаде БНТ.

Анкара заплаши, че ако сирийската армия защитава кюрдските формирования на територията си, ще се стигне до конфронтации. Това е опасно, защото Кюрдските формирования са и съюзници на САЩ в борбата срещу Ислямска държава.

Съгласно споразумението между кюрдите и Дамаск за Африн сирийси части ще бъдат разположени по границата с Турция. Африн е един от трите кюрдски анклава на сирийска територия. Договорката има само военен аспект, всичко друго подлежи на допълнителни преговори, изтъква кюрдската страна. Турция обяви, че целите й остават непроменени.

Споразумение между Дамаск и кюрдите, които контролират повече територия от всеки друг играч на терена, може да се окаже ключово за бъдещото развитие на войната, изтъкват анализатори.

Изглежда, че все пак допирни точки са били намерени. Исторически кюрдите в Африн са по-близо до Дамаск и Иран от останалите кюрдски анклави, не желаят да се отделят, но настояват за широко самоуправление, посочва професор Владимир Чуков.

Лайвнюз