ЕС заплаши с ответни мерки, ако САЩ въведат ограничения на вноса

Европейската комисия изрази притесненията си от възможното въвеждане в САЩ на мерки за ограничаване на вноса на стомана и алуминий, предупреждавайки, че съюзът е готов да реагира, ако индустрията му бъде ударена, предаде Ройтерс цитирана от Инвестор.

„Пояснихме на най-високо ниво пред държавната администрация на САЩ, че ще бъдем дълбоко притеснени от мерки, които засягат европейската индустрия“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас по време на пресконференция.

По думите му общността ще предприеме съответните мерки, за да защити индустрията на ЕС. „Ние сме готови да реагираме бързо и по съответния начин, в случай че нашият износ е засегнат от каквито и да е било ограничителни мерки на САЩ“, допълни той.

Схинас обаче побърза да уточни, че Брюксел и Вашингтон категорично не се намират в състояние на търговска война.

Американското министерство на търговията изпрати препоръка до президента Доналд Тръмп за налагането на драстични ограничения върху вноса на стомана и алуминий от Китай и други страни. Те включват както международни и частни мита за отделни държави, така и мащабни квоти за внос, става ясно от публикувано миналата седмица предложение.

Сходна позиция с тази на Схинас изразиха и от германското министерство на икономиката, откъдето посочиха, че Брюксел ще реагира „подходящо“ при евентуални мерки от страна на американската администрация.

От Берлин обаче призоваха първо да се изчака решението на Вашингтон.

„Първо трябва да изчакаме и да видим дали и какви действия ще предприеме американският президент“, заяви говорителка на ведомството, според която властите в страната поддържат тесни връзки с Европейската комисия.

Лайвнюз