Нови въздушни удари в Сирия доведоха до още цивилни жертви

Нови въздушни удари и още цивилни жертви в анклава близо до Дамаск - Източна Гута. Местни лекари определят ситуацията като катастрофална и обвиняват международната общност, че напълно е изоставила населението в района на сраженията. В Африн навлязоха нови сирийски проправителствени сили, след първият конвой, който е в града от вчера, предаде БНТ.

В Източна Гута всички чакат смъртта. След затишието през нощта, на сутринта въздушните удари на са продължили. С тях и агонията на хората. Под всяка рухнала сграда остават затрупани.

Само днес са загинали петима души и над 200 са били ранени при въздушни удари. За 400 000 местни, живеещи в обсада от години, кошмарът няма край. Те нямат дом, хляб, лекарства. От неделя насам градът е подложен на тежки бомбардировки включително и с варелни бомби и масиран артилерийски огън. За 48 часа са загинали между 250 и 300 души.

Източна Гута има стратегическо значение във войната. Анклавът е толкова близо до Дамаск, че ракети от него могат да поразят столицата и е единственото парче земя в бастиона на Башар Асад извън неговия контрол. Сега правителствените сили, подкрепяни от руските си съюзници, преминаха в настъпление, като обявиха, че искат да прочистят града от терористите.

В същото време на север в другата гореща точка - Африн днес пристигна нов конвой проправителствени сили. Сирийската агенция САНА предаде, че те идват на помощ на кюрдските бойци, които се сражават с турските сили в района. Вчера Анкара предупреди, че ще има сериозни последици, ако сирийските правителствени сили подкрепят кюрдските отряди от Силите за защита на народа.

Лайвнюз