Урсула фон дер Лайен е новият председател на ЕК

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия. В гласуване в Европейския парламент, тя събра 383 гласа от гласувалите общо 733 евродепутати и бе избрана буквално "на косъм". 

В първите си думи пред евродепутатите Урсула фон дер Лайен призова за обединение и работа в дух на съзидание. Очаква се тя да назначи за свои първи заместници неуспелите предварителни кандидати за председател на ЕК Франс Тимерманс (социалисти) и Маргрете Вестагер (либерали).

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова още държавите в ЕС да ѝ предложат възможно най-добрите кандидати за еврокомисари. Европа е моята страст и чувствам, че се завръщам у дома. 

Винаги съм искала да се върна в европейската среда, към моите корени, сподели Урсула фон дер Лайен, която е родена в Брюксел заради работата на баща си като директор на отдел в ЕК. Тя съобщи, че баща ѝ се е върнал в Германия с надеждата да бъде изпратен обратно в Брюксел като еврокомисар, но животът се е стекъл различно.

Урсула фон дер Лайен ще се сбогува с правителството и въоръжените сили в досегашното си качество на министър на отбраната на Германия. Тя добави, че лятото ще прекара в Брюксел и Страсбург, в подготовка на работната си програма.

ЕП съобщи, че изслушванията на предложените за еврокомисари ще бъдат вероятно от 30 септември до 8 октомври. Целият състав на ЕК се предвижда да бъде гласуван от евродепутатите между 21 и 24 октомври. Новата ЕК започва работа на 1 ноември.

Лайвнюз