За положението в Източна Гута не са виновни Русия и съюзниците й

За положението в бунтовническия анклав Източна Гута носят отговорност тези, които подкрепят намиращите се там терористи, а не Русия и партньорите й, които се борят с тези терористи. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков в отговор на обвиненията на САЩ към Москва за нападения над жителите на този район в Сирия, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"Отговорност носят тези, които поддържат терористите. Нито Русия, нито Сирия, нито Иран са в тази категория страни, тъй като те водят непримирима борба на терен срещу терористите в Сирия", заяви Песков.

Днес самолети нанесоха въздушни удари по Източна Гута за пети пореден ден, една от най-интензивните въздушни кампании в продължаващата седем години гражданска война в Сирия, отбелязва Ройтерс.

По-рано говорителката на Белия дом Сара Сандърс прочете изявление на САЩ, в което се обвиняват Русия и сирийския режим за нападенията над жителите на Източна Гута. Сандърс също така призова "Русия и партньорите й да изпълняват задълженията си за зоните на деескалация, особено в Източна Гута".

Тази вечер по искане на Русия ще се състои извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на влошаващата се хуманитарна ситуация в Източна Гута, отбелязва ТАСС.

Лайвнюз