Салвини призова за предсрочни избори

Лидерът на партия "Лига" Матео Салвини призова за предсрочни избори в Италия и призова своите депутати в Рим утре въпреки ваканцията. В петък Салвини внесе вот на недоверие срещу правителството, съставено от неговата партия лига и популисткото движение "5 звезди" на Луиджи ди Майо, предаде БТА. 

Планът на Салвини е да предизвика предсрочен вот през октомври и да застане начело на новото италианско правителство. Този план среща опозиция от страна на партиите, от чиято подкрепа Салвини има нужда, за да мине вота на недоверие.

Бившият лидер на Демократическата партия Матео Ренци заяви в интервю за "Кориере дела Сера", че Италия има нужда от преходно правителство, подкрепен от всички партии. 

Първата задача на този кабинет ще бъде да намери 23 милиарда евро, за да избегне повишение на данък ДДС, което трябва да влезе в сила от януари, заяви Ренци. Бившият италиански премиер, който все още има силно влияние в Демократическата партия, подкрепи и движението "5 звезди" за законодателство, което да намали броя на депутатите и сенаторите до 345.

В момента в Долната камарата на италианския парламент има 630 депутати, а сенаторите са 315. От своя страна лидерът на "5 звезди" Луиджи ди Майо заяви, че да се предизвиква правителствена криза в този момент и „глупаво и опасно“. Въпреки различията между "5 звезди" и Демократическата партия по редица въпроси, в този момент италианските политически наблюдатели виждат сближаване.

И докато това се случва, Матео Салвини води своеобразна предизборна кампания по плажовете на Италия. Облечен по бански той се радва на вниманието на плажуващите италианци, които се редяха на опашка да си направят селфи със силния на деня. Но Салвини беше посрещнат с протест при пристигането му в Катания на остров Сицилия. Избухнаха и сблъсъци пред сградата на кметството, където Матео Салвини имаше среща.

Лайвнюз