САЩ се изтегля от Сирия, ЕС вижда опасност от турска намеса в Сирия

Доналд Тръмп обяви, че изцяло изтегля американските военни части, с което дава възможност на Турция да започне масирана офанзива срещу кюрдските бунтовници.

Досега Вашингтон беше съюзник на кюрдските части, които Анкара приема за терористична групировка. Кюрдските бунтовници определиха решението на Тръмп като "нож в гърба".

Туция многократно е давала заявки, че планира офанзива срещу кюрдските сили в северна Сирия. Реджеп Ердоган предупреди, че сега това може да се случи във всеки един момент. В ръцете на Анкара е и съдбата на близо 12-те хиляди военнопленници, задържани по подозрение в съпричастност към Ислямска държава.

Европейският съюз предупреди, че подготвяната от Турция офанзива срещу кюрдска милиция в североизточната част на Сирия ще навреди на цивилните и ще причини "масово разселване" на хората.

Подновяването на военни действия в североизточната част не само ще изострят страданията на цивилните и ще доведат до масово разселване, но и заплашват сериозно да подкопаят настоящите политически усилия", заяви говорителката Мая Коциянчич пред репортери в Брюксел.

Външните министри на ЕС ще обсъдят настъпващата криза по време на преговорите в Люксембург в понеделник, добави тя.

Лайвнюз