Румънското правителство падна след вот на недоверие

Вот на недоверие свали от власт румънското правителство. С 238 гласа "За" и само 4 "Против" парламентът гласува вот на недоверие срещу кабинета на Виорика Дънчила, предаде БНТ.

Това е пореден удар срещу управляващите Социалдемократи, след като лидерът им Ливиу Драгня влезе в затвора, а предложението им за еврокомисар беше отхвърлено.

Управляващите Социалдемократи на премиера Виорика Дънчила са обвинени от опозицията в корупция, злоупотреба с власт и възпрепятстване на правовата държава.

Дънчила заяви, че ще остане начело на партията си, както и че ще се яви на президентските избори след месец.

Президентът Клаус Йоханис разпусна парламента и се очаква да връчи мандат за съставяне на ново правителство.

Игра на нерви между управляващи и опозиция до самия момент на гласуването. Само с 5 гласа над необходимия минимум в 465-местния парламент, депутатите решиха правителството на Социалдемократите да бъде свалено.

Вотът беше подкрепен от 6 опозиционни партии и е мотивиран от обвинение в некомпетентност на Виорика Дънчила и нейния кабинет, недостатъчно усвояване на еврофондове и отдалечаване от проевропейските ценности.

Дънчила е категорична, че ще остане начело на Социалдемократите, както и че ще се бори за президентския пост на изборите следващия месец.

Президентът Клаус Йоханис ще започне консултации с всички парламентарно представени партии за съставяне на служебен кабинет. Вариантът за предсрочни парламентарни избори не е на дневен ред.

Лайвнюз