ЕС ще повдигне въпроса за членството на Турция в НАТО

Лидерите на страните от Европейския съюз ще обсъдят темата за членството на Турция в НАТО по време на предстоящата си среща на върха следващата седмица, писа Инвестор.

„Всички разговори“ ще бъдат проведени следващата седмица, заяви френският министър по въпросите на ЕС Амели дьо Моншален на въпроса дали членството на Турция в НАТО трябва да бъде прекратено, съобщава Bloomberg.

Сред другите теми, които ще намерят място в дебата, е и тази за възможни санкции срещу Анкара.

 Външните министри на страните от блока имат в петък насрочена среща, на която да бъдат обсъдени действията на Турция в Близкия изток.

Европейските лидери пък ще се срещнат в Брюксел на 17 октомври.

„Очевидно това ще бъде обсъдено на Европейския съвет следващата седмица“, отговори Моншален на въпрос за възможни санкции на ЕС срещу Турция. По думите й Брюксел няма да се ограничи само до осъдителни думи.

Европейската реакция идва, след като турският президент Реджеп Ердоган заплаши да изпрати милиони сирийски бежанци, настанени в Турция, към Европа. Предупреждението бе направено в отговор на критиките срещу военната операция на Анкара в Северна Сирия срещу кюрдските бунтовници.

„Ако се опитате да определите нашата операция като инвазия, ще улесните работата ни“, заяви той пред привърженици на своята Партия на справедливостта и развитието. „Ще отворим границите и ще изпратим 3,6-те млн. бежанци към вас“, закани се той.

Турция започна операция „Мирна пролет“ в сряда, като официално целта й е да спомогне за създаването на зона за сигурност в пограничните с Турция сирийски райони. Там позиции държат силите на сирийските кюрди, които Анкара приема за част от Кюрдската работническа партия.

Лайвнюз