НАТО и Русия призоваха Турция за сдържаност в Сирия, ЕС готви санкции

Над 70 000 души са напуснали домовете си в Североизточна Сирия, прогонени от артилерийския обстрел и въздушните удари на Турция срещу местните кюрдски сили, съобщи ООН.

На третия ден от операцията "Извор на мира" Анкара съобщи за над 340 убити кюрдски бойци. НАТО и Русия призоваха Турция към сдържаност.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи да посредничи за мир, а руският президент Владимир Путин изрази опасения от съживяване на "Ислямска държава".

Турция продължава да увеличава живата сила и бойната си техника в кюрдските територии на сирийска територия. На най-интензивен обстрел днес са подложени позиции на Отрядите за народна самоотбрана на кюрдите в пограничните градове Рас ал Айн и Тал Абиад. Жителите им масово мигрират към вътрешността на Сирия.

Към хора от критики към Турция днес се присъедини и НАТО. Анкара обаче отвърна с недоволство от нежеланието на съюзниците ѝ да признаят кюрдските сили в Сирия за терористи.

Швеция ще настоява за оръжейно ембарго на Европейския съюз спрямо Турция, реши парламентът в Стокхолм.

Френски представители съобщиха за евентуално обсъждане на санкции срещу Анкара на срещата на върха другата седмица.

В Кипър председателят на Европейския съвет Доналд Туск остро разкритикува турския президент Ердоган за заплахата да пусне милиони сирийски бежанци в Европа.

Реакцията на ЕС за военната операция на Турция в Северна Сирия остана една и съща - тя трябва да бъде прекратена.

Отношенията между Брюксел и Анкара са така или иначе обтегнати заради продължаващото напрежение между Турция и Кипър.

Лайвнюз