САЩ наложи санкции на Турция заради Сирия

САЩ наложиха санкции на Турция заради военната операция в Северна Сирия. Вашингтон за пореден път настоя за прекратяването й. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция връща Сирия на "истинските й собственици", предаде БТА.

Санкциите засягат министерствата на отбраната и на енергетиката, както и министъра на вътрешните работи. На рестрикции подлежат и още няколко високопоставени служители. Замразяват се авоарите им, забранява им се достъпът до САЩ.

Според информация от Белия дом в следващите дни ще бъдат прекратени и преговорите с Турция за търговска сделка на стойност 100 милиарда долара. Очаква се и 50-процентно увеличение на митата за турска стомана.

Доналд Тръмп е говорил по телефона с колегата си Реджеп Ердоган и е настоял операцията в Сирия да бъде прекратена. По нареждане на американския държавен глава, вицепрезидентът Майк Пенс, заминава за Турция и Близкия изток.

Турският президент Реджеп Ердоган каза, че "ще доведе операцията до край" и че връща Сирия на истинските й собственици. Той е разговарял с френския си колега Еманюел Макрон, осведомил го е за хода и целите на ооерацоията "Извор на мира" и е допълнил, че тя ще допринесе за стабилността в Сирия и региона.

Междувременно по силата на споразумение с кюрдските сили, сирийската армия влезе в северния град Манбидж. Това може да доведе до пряка конфронтация с турските сили, които също настъпват към града.
 
Показател.бг