Ердоган хвърлил писмото на Тръмп в кошчето за боклук

Разпространеното днес твърде странно писмо на американския президент Доналд Тръмп е стигнало до своя адресат – турския лидер Реджеп Ердоган, но той по никакъв начин не се е вслушал в призивите му да не атакува кюрдите в Сирия, предаде Би Би Си.

Според информация на британската медия президентът на южната ни съседка е "хвърлил в кофата" посланието от Вашингтон.

Преди часове до медиите стигна пълният текст на писмото, в което Тръмп призовава Ердоган: "Не се прави на много корав, не бъди глупак!".
Американският президент твърди, че кюрдите са готови на отстъпки пред Анкара и даже препраща писмо от техния лидер, което е било адресирано до него. Езикът на писмото озадачи журналисти, анализатори и политици зад Океана – и то след повече от 2 години съжителство с администрацията на Доналд Тръмп.

Турското настъпление стана възможно, след като Вашингтон обяви изтеглянето на войниците си от териториите под контрола на Сирийските демократични сили, заедно с които САЩ и съюзниците им победиха "Ислямска държава". Това беше еднолично решение на Доналд Тръмп, което предизвика изключително остри реакции даже в издигналата го Републиканска партия.

Така управляващи и опозиция заедно прокараха през парламента резолюция, която призовава за незабавно прекратяване на огъня.

На този фон самият Ердоган е категоричен, че военните действия ще продължат до установяването на "Зона за сигурност" в пограничните с Турция сирийски територии. Там ще бъдат разселени част от бежанците, които в момента са в турски лагери и опасенията са, че това може да доведе до етническо прочистване с единствената цел да се попречи на кюрдите да създадат своя независима държава.

Лайвнюз