Ердоган се закани да пусне мигрантите в Европа при визитата си в Унгария

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши днес по време на посещение в Унгария "да отвори вратите" на Европа за сирийските бежанци, намиращи се в Турция, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Със или без подкрепа, ние ще продължим да оказваме гостоприемство на нашите гости, но само до определена граница /.../ Ако констатираме, че това не функционира, няма да имаме друг избор освен да отворим вратите" към Европа, каза Ердоган на съвместна пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща.

В последно време позицията на ЕС спрямо Турция е далеч от конструктивна, заяви още турският президент, цитиран от Анадолската агенция.

Той каза, че е необходимо както трябва да се оцени значението, което ще има за ЕС пълноправно членство на Турция.

В нашата страна има 4 милиона бежанци. Възможно е голям брой от тези бежанци да мигрират специално в Европа. Стъпката, която искаме да направим със създаването на зона за сигурност, е насочена към осигуряване на завръщането до домовете на намиращите се у нас бежанци, посочи Ердоган по повод плановете на Турция за създаване на зона за сигурност в Североизточна Сирия.

За нас е ценна подкрепата на Унгария за процеса за членство на нашата страна в ЕС, заяви Ердоган, цитиран от турския телевизионен канал НТВ. Той благодари на унгарския премиер за подкрепата по този въпрос.

Ердоган каза, че по време на разговорите е благодарил на премиера Орбан и за подкрепата за турската операция в Сирия "Извор на мира".

Той изтъкна, че сега в света няма друга страна, която да действа по-енергично срещу ДАЕШ /арабски акроним на "Ислямска държава"/ от Турция. Ердоган посочи, че Турция е заловила голямата сестра на ликвидирания лидер на ИД Багдади заедно със съпруга й, и добави, че в последно време Анкара е заловила 13 души от най-близкото обкръжение на Багдади. Той посочи, че само в сирийския град Ал Баб турските сили са неутрализирали над 3000 членове на терористичната организация и добави, че сега в турски затвори се намират над 1150 джихадисти.

Ердоган заяви, че няма да се сложи край на тероризма само с ликвидирането на онези, които стоят начело на терористичните организации. Той посочи, че лицето, наречено Мазлум Кобани, не е по-различно от Багдади. Колкото важен терорист е Багдади, толкова важен терорист е и Мазлум Кобани, подчерта Ердоган, визирайки командира в ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили /СДС/ Ферхат Абди с кодово име "Мазлум Кобани", смятан от Анкара за терорист. Мазлум Кобани предизвика наскоро напрежение между Анкара и Вашингтон, след като стана известно, че се подготвя негово посещение в САЩ с цел да бъде обсъдена ситуацията в Сирия. Анкара остро възрази срещу това, че САЩ се отнасят към Кобани като към "легитимна политическа фигура".

Унгария очаква газ от "Турски поток" до края на 2021 година

Унгария планира да бъде в състояние да получава природен газ от "Турски поток" до края на 2021 г., заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Будапеща, предаде Асошиейтед прес.

Унгария е силно зависима от Русия за доставките на природен газ. В момента той пристига през Украйна, но Русия иска да диверсифицира транзитните маршрути на енергийните си доставки.

Виктор Орбан, който е фокусиран върху антиимиграционната политика от 2015 г., каза, че "без Турция, миграцията към Европа не може да бъде спряна", което превръща Турция в стратегически партньор на Унгария по въпросите на сигурността и миграцията.

Ердоган посочи, че "задължение" на Турция е да се грижи за близо четири милиона бежанци, които е приела, и много от които искат да отидат в Европа. Ердоган каза, че заради споразумението с Европейския съюз, Турция търпеливо ги възпира, но отбеляза, че ЕС е отпуснал досега на страната му три милиарда евро, тоест половината от обещаната сума.

Орбан посочи, че оградите по южните граници на Унгария, построени през 2015 г., могат да спрат нелегалните мигранти да влязат в страната. Унгария подкрепи турското нахлуване в Сирия и усилията на Турция да върне бежанците обратно там.

"Въпросът в каква посока ще се отворят тези врати засяга и нас", каза Виктор Орбан. "Ние бихме искали онези, които са били принудени да напуснат родината си, да се върнат у дома си".

Лайвнюз