Туск ще замени Дол като председател на ЕНП

Европейската народна партия избра бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск за свой ръководител, като той ще замени напускащия французин Жозеф Дол, предаде БТА.

Неговият избор беше предизвестен, тъй като бе единствената кандидатура за поста. Гласуването беше част от конгреса на ЕНП в Загреб, където българската делегация е оглавена от премиера Борисов. След като гласува, Бойко Борисов изказа пред медиите подкрепата си за Доналд Туск и обясни, че той е приятел на България.

Туск беше избран с 491 гласа "за" и 37 "против" като председател на ЕНП по време на конгреса на партията в Загреб. Това означава, че той ще бъде първият източноевропеец, който ще оглави най-голямата политическа сила в Европейския парламент.

Малко преди вота, Туск изнесе пламенна реч, която беше насочена срещу "автократите", популистите и без да го посочва директно, премиерът на Унгария Виктор Орбан, както и всички други, които "издигат стени и билбордове с антимиграционна пропаганда".

"След пет години, на мен ми писна да бъдат европейския главен бюрократ", каза Туск.

"Готов съм да се боря и се надявам, че и вие сте", добави той.

"В никакъв случай не можем да изоставим сферата на сигурността и на реда на популистки политици, на манипулатори и на автократи, които карат хората да вярват, че свободата не е съвместима със сигурността", заяви Туск.

В едва прикрита атака срещу унгарския премиер Виктор Орбан, Туск припомни кризата с мигрантите през 2015 г. и споразумението, сключено след стотици членове на преговори между ЕС и Турция за намаляване на миграционните потоци.

Лайвнюз