Столтенберг: Европа не може да се брани само с френски ядрени оръжия!

Френските ядрени оръжия не са реална алтернатива. Американските оръжия са част от установена система за ядрено възпиране на НАТО - нещо, което правим заедно. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Френският президент Еманюел Макрон предизвика миналия месец дебат в НАТО с коментарите си за "мозъчната смърт" на алианса. Заради последните събития в Сирия Макрон постави въпроса дали може да се разчита, че САЩ ще дойдат на помощ, ако Европа бъде подложена на нападение, и заяви, че континентът трябва да подобри собствените си отбранителни възможности.

Франция знае как да се защитава. След Брекзит тя ще стане последната останала ядрена сила в ЕС, заяви Макрон за "Икономист".

Франция не предоставя оръжията си за използване от НАТО и е единственият член на алианса, който не участва в групата за ядрено планиране. "Франция реши да не е част от това. И това е решение, което уважавам", подчерта Столтенберг. "Но Франция не е част от ядреното възпиране на НАТО", добави той.

Дебатът, предизвикан от забележките на Макрон, не е отслабил НАТО, добави Столтенберг, подчертавайки, че "е напълно възможно да водим дискусии и в същото време да бъдем силен и гъвкав алианс, какъвто НАТО е доказал, че е".

Лайвнюз