Китай затвори 10-милионния Ухан заради коронавирус

Паника и гняв обхванаха китайския град Ухан, след като 11-милионният град беше блокиран от властите в опит да се постави под карантина смъртоносния коронавирус, чийто произход се смята, че е оттам, предаде Гардиън.

Властите наложиха забрана на всички транспортни връзки в града, като спряха автобусите, метрото, фериботите, а летището и жп транспортът е спрян за заминаващи пътници.

Рафотовете в магазините са празни и местните пазари разпродадоха продуктите си, след като жителите на града се запасиха с продукти и се изолираха по домовете си.

Бензиностанциите бяха блокирани от шофьорите, които се запасяваха с гориво, след слуховете, че резервите са на изчерпване.

Местните жители заявиха, че в аптеките маските за лице са разпродадени.

По улиците се забелязват малко пешеходци, а семействата са отменили плановете си да се съберат заедно, за да отбележат Китайската Нова година.

Специални полицейски сили патрулират по железопътните гари. Жителите и държавните служители трябва да носят маски за лице, докато са на обществените места.

“Когато видях новините, когато се събудих, почувствах, че ще полудея. Вече е малко късно. Мерките на правителството не са достатъчни.”, казва 26-годишният Сяо, учител в началното училище в Ухан.

Някои жители публикуваха снимки в социалните медии на току-що закупените си провизии. “Повече няма да излизам…така че няма да се разболея” написа местен жител в социалната мрежа Weibo, като добави: "Надявам се, че Ухан скоро може да получи подкрепа."

Други разказват, че асансьорите в жилищните им комплекси са били дезинфекцирани, и че повечето от техните приятели и роднини в града планират да остават по домовете си колкото е възможно по-дълго.

Блокадата идва, след като най-малко 571 души се заразиха с коронавирус, който е от същото семейство вируси, които породиха преди години смъртоносния SARS.  Той достигна почти всички провинции в страната, както САЩ, Тайван, Корея, Тайланд и Хонконг.

Китайските власти съобщават, че 95 души са в критично състояние.

Лайвнюз