Дългото заседание по импийчмънт утегчи сенаторите

Обвинителите демократи пледираха в подкрепа на отстраняването на президента на САЩ Доналд Тръмп през вчерашния, трети ден от историческия процес в Сената за импийчмънт на държавния глава, предадоха световните агенции. Републиканците на Тръмп обаче останаха непреклонни, предаде БТА.

След като в сряда изложиха фактите, на които се основава искането им за отстраняване на президента, вчера демократите в продължение на девет часа се опитаха да оборят аргументите, лансирани в медиите от правните защитници на Тръмп, които все още не са взимали думата в Сената.

Вчера демократите се съсредоточиха върху едната от двете точки в обвинителния акт срещу президента - за злоупотреба с власт. Днес процесът ще продължи с пледоарии на обвинителите по второто обвинение - за възпрепятстване на работата на Конгреса.

След това адвокатите на Тръмп ще имат три дни, вероятно от утре, за да изложат своята теза.

Изходът от процеса обаче изглежда предизвестен, тъй като за отстраняването на президента е необходимо квалифицирано мнозинство от две трети. Републиканците на Тръмп имат 53 места в 100-членния Сенат.

Дългото заседание отегчи сенаторите, някои от които често излизаха за кратко от залата. Всички стотима сенатори бяха седнали и слушаха пледоариите само за около 20 минути от продължилото 9 часа заседание.

Лайвнюз