Сръбската прогресивна партия с безспорна победа на местните избори в Белград

Управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич спечели безспорна победа над опозицията в изборите за общински съвет в Белград с 45,6 процента от гласовете, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

Това съобщи Градската избирателна комисия след преброяване на 71,39 процента от бюлетините.

По данни на комисията листата, водена от бившия кмет Драган Джилас, е спечелила 18,71 процента, а коалицията, водена от Александър Шапич, кмета на община Нови Белград - 8,27 процента. Коалицията начело със Социалистическата партия на външния министър Ивица Дачич е спечелила 6,35 процента от гласовете. Останалите 20 партии и коалиции, участвали в изборите, не са успели да преминат изборния праг от 5 процента.

По данни на агенция Ипсос, която наблюдава изборите в Белград, избирателната активност през вчерашния ден е била 51,1 процента.

Около една четвърт от 7,3-милионното население на Сърбия живее в Белград, който има бюджет от около 850 милиона евро, или 2,6 процента от брутния вътрешен продукт.

Опозицията обвини Сръбската прогресивна партия в нарушения на изборите, сплашване на поддръжниците на опозицията, регистриране на фалшиви избиратели и очерняне на политическите съперници в медиите, които са под контрола на управляващата партия.

Лайвнюз