Украинската ,,Нафтогаз'' претендира за 20 млрд. долара от ,,Газпром''

От 2009 г. насам украинската държавна газова компания "Нафтогаз" претендира, че не е получила около 20 млрд. долара от "Газпром" заради занижената цена на транзита на руския газ. Това подчерта търговският директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко, предаде Нюз.бг.

"Цената на транзита през територията на Украйна е занижена около два пъти. Сега ще се опитаме да го докажем", подчерта Витренко, цитиран от УНИАН.

Миналата седмица той коментира, че в скоро време "Нафтогаз" ще изпрати писмо на "Газпром" с предложение за преразглеждане на тарифата за транзита на газ. В случай на несъгласие украинската компания може да се обърне към Стокхолмския арбитраж.

"Нафтогаз" вече се обърна към Стокхолмския арбитраж да преразгледа тарифата за транзита, като се започне от 2010 г. Арбитражът не удовлетвори претенциите на украинската компания. От "Нафтогаз" заявиха, че това е станало "заради несъответствието им с формалните изисквания". "Нафтогаз" възнамерява да подготви ново писмо, което да отговаря на всички формалности.

Миналата седмица Стокхолмският арбитраж се произнесе по спора между "Газпром" и "Нафтогаз" относно договора за транзит на газ.

Съдът се произнесе в полза на "Нафтогаз", като задължи "Газпром" да изплати компенсации в размер на 4,637 млрд. долара на украинската компания за недостига на транзитирания газ през Украйна. Предвид по-ранните присъди в полза на "Газпром", руската компания трябва да плати на украинската 2,56 млрд. долара.

"Газпром" отхвърли тази присъда, като я определи като "асиметрична" и реши да разтрогне договора с "Нафтогаз" чрез арбитраж.

Лайвнюз