Японският премиер настоя за промяна в конституцията

Японският премиер Шиндзо Абе, чиято популярност все повече се срива заради разгарящ се скандал за връзкарство и опити за прикриването му, се извини отново днес, че е причинил затруднения и загуба на доверие в своето правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той говори на редовния годишен конгрес на своята управляваща Либералнодемократическа партия, на която подчерта своето намерение да внесе поправки в следвоенната пацифистка конституция на страната.

Докато той говореше, пред сградата на конгресния център имаше шумни протести с искания за оставка на премиера. Наложи се намесата на полицейски сили за борба с безредиците, за да се гарантира безопасността на форума. Абе е изправен пред най-сериозната политическа криза от идването си на власт през декември 2012 г. заради подозрения относно продажбата на държавна земя по силно занижени цени на собственик на верига училища - отявлен националист и близък на съпругата на премиера.

"Този проблем разклаща доверието на хората в администрацията, - призна Абе пред конгреса. - Като ръководител на правителството аз поемам своята отговорност и бих желал дълбоко да се извиня на народа."

Той обеща щателно да се проучат фактите и това да не се повтаря, да сплоти правителството, но не даде признаци за оттегляне от поста си. Абе отрича той или съпругата му да са се намесвали в продажбата на земята, нито пък да е опитвал да променя със задна дата документите около сделката. Неговият близък съюзник - финансовият министър Таро Асо, също отрече причастност към промените в тези документи, извършени от служители на министерството.

Според социологически анкети, оповестени миналата седмица, подкрепата за Абе е спаднала до 31 процента, като мнозинство от запитаните смятат, че той носи известна отговорност за аферата.

Спадът в рейтингите може да сложи кръст на надеждите на Абе да спечели трети мандат начело на Либералнодемократическата партия (ЛДП) в гласуването, насрочено за септември. Такава победа би му открила възможност да стане най-дълго управлявалия премиер на Япония.

На сегашния конгрес ЛДП одобри предложение за ревизиране на пацифистката конституция в съответствие с план, изложен от Абе м.г. за изясняване на ролята на Силите за самозащита, както са известни японските военни. "Дойде времето да предприемем промяната в конституцията, което е задача на нашата партия от основаването й, - каза той. - Нека да определим ясно какво представляват Силите за самозащита и да сложим край на спекулациите за нарушение на конституцията."

През май м.г. Абе предложи първите две клаузи на член 9, който отрича правото да се води война и забранява поддържането на редовна армия, да останат непроменени, но да бъде добавено уточнение за изясняване на статута на Силите за самозащита.

Въпреки дословната забрана за редовна армия, редуващите се японски правителства интерпретираха тези текстове в смисъл, че се разрешава поддържане на военни сили изключително за отбранителни цели.

Абе иска тази позиция да бъде уточнена в самата конституция, добавяйки, че това няма да промени японската политика в сферата на сигурността. Критици обаче се опасяват, че такава ревизия ще открие пътя за по-голяма роля на японските военни в задгранични операции.

Отслабената подкрепа за Абе и неохотата на младшия коалиционен партньор могат да затруднят усилията на ЛДП за конституционна промяна и да се стигне до болезнен дебат в страната.

Лайвнюз