Юнкер и Туск обещаха пари на Ердоган, нищо повече

Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск обещаха на Турция да изпълнят финансовите си задължения за бежанците, но не дадоха никаква надежда на Ердоган за визи и членство. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не трябва да има съмнение по ангажимента на ЕС по отношение на трите милиарда евро за Турция, съобщи БТА.

Ангажиментът на ЕС по отношение на бежанците в Турция ще бъде спазен, заяви Юнкер.

В срещата ЕС-Турция в резиденция "Евксиноград" край Варна участваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президентът на Турция Реджеп Ердоган и българският премиер Бойко Борисов.

По отношение на миграцията не всичко е идеално, но споразумението, което сключихме между Турция и ЕС, се оказва много ефикасно, като с 87 процента са намалели бежанците, идващи към ЕС, каза Юнкер.

Турският народ е един велик народ, често много смел, към когото изпитвам голямо уважение и възхищение, заяви Юнкер на пресконференция след срещата на лидерите на ЕС и Турция в резиденция "Евксиноград" във Варна. Ние искаме Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Ние трябва да поддържаме искрен и честен диалог, допълни той.

ЕС и Турция правят голяма грешка като описват различията, които ни разделят, не говорят за общите неща, които ни правят партньори - имаме общи интереси и предизвикателства, на които трябва да отговорим, каза още Юнкер.

Сред общите теми той изтъкна геостратегическите интереси, свързани със сигурността и в енергийното снабдяване. Бих искал намесата в Сирия да става съобразно международното право, изтъкна Юнкер.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС поддържа своя ангажимент да подкрепя усилията на Турция по отношение на бежанците. ЕС и Турция остават много близки партньори по тази тема, добави той.

Туск даде висока оценка на усилията на Турция по отношение на миграцията и отбеляза, че страната е дала приют на близо три милиона бежанци. Ние поддържаме своя ангажимент да подкрепяме тези усилия, каза Туск.

Tой отбеляза, че Турция трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стандарти. Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последващите събития, които се случиха. Искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа и да не се уронват човешките права и ЕС остава готов да помогне в това отношение, каза Туск.

Лайвнюз