Македония ще изгони един руски дипломат във връзка със случая Скрипал

Македония ще изгони един руски дипломат във връзка със случая Скрипал, съобщи македонското външно министерство, цитирано от агенция МИА. Решението е взето след консултации със съюзници и партньори от ЕС и НАТО, предаде БНТ.

Руското посолство в Скопие обяви в Туитър, че македонската страна ще понесе последиците от "тази провокация и изключително неприятелски акт, без прецедент в руско-македонските отношения". 

Британският посланик в Скопие Чарлз Гарет на свой ред приветства решението на Македония като "мощен израз на солидарност". Първият външен министър на Македония професор Денко Малески по този повод направи оценката, че руското поведение тласка Македония към съюз с другите западни демокрации и Македония трябва да вземе страна.

"Проблемът, който Русия има с големите партньори, не може да го решава на гърба на малки държави като Македония", каза Малески.

До момента във връзка със случая Скрипал от балканските страни Румъния, Хърватия и Македония обявиха, че ще изгонят по един руски дипломат, а Албания - двама.

Лайвнюз