Пътни блокади в Каталуния заради Пучдемон

Каталунската полиция разчисти от протестиращи привърженици на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон магистрала, свързваща Испания и Франция. Каталунската телевизия Те Ве 3 излъчи кадри, от които се вижда как полицаи от силите за борба с безредиците влачат протестиращите, седнали на платното на магистралата близо до границата с Франция, предаде БТА.

От кадрите се вижда как полицията отстранява демонстрантите, докато други протестиращи освиркват полицаите. Заради протеста сутринта движението между Испания и Франция бе отклонено. Движението беше спряно и по магистралата, свързваща Каталуния със Сарагоса, както и по националния път от Каталуния за югоизточното крайбрежие на Испания.

Демонстранти блокираха тази сутрин пътища в протест срещу задържането на бившия регионален лидер Карлес Пучдемон в Германия и арестите на други сепаратистки лидери в Испания.

Сепаратистите спряха движението по двата основни пътя към Барселона, от север и от юг, но тази блокада е била вдигната.
Протестите са организирани от "Комитетите за защита на републиката". Това са самоорганизиращи се групи от граждани, които съществуват в цяла Каталуния. Те обявиха вчера, че започват непрекъснати протести.

Според тяхното комюнике след последните арести и задържането на Пучдемон е станало ясно, че е премината точката, отвъд която няма връщане.

Изглежда малко вероятно Германия да вземе решение за съдбата на Пучдемон преди Великден, отбелязва Асошийтед прес. Предстои съдът в провинция Шлезвиг-Холщайн да вземе решение дали да бъде задържан под стража до екстрадицирането му и дали самата екстрадиция е допустима. 

Лайвнюз