САЩ засега отричат да са участвали в ракетната атака по военна база в Сирия

Американски официални лица отрекоха съобщенията за ракетен удар на САЩ по сирийско правителствено военно летище. Пентагонът знае за тези съобщения, но не потвърждава своя причастност към атаката, заяви говорителят на Пентагона Кристофър Шерууд пред ТАСС и Ройтерс, предаде БТА.

Малко след това и представител на пресслужбата на Белия дом казал същото пред ТАСС.

Министерството на отбраната на САЩ заяви рано тази сутрин, че не извършва въздушни удари в Сирия "по това време", с което формално отхвърли твърденията на сирийската държавна телевизия, че САЩ са изстреляли ракети по ВВС база на сирийските правителствени сили, предаде Ройтерс.

В съобщението на Пентагона се казва, че "по това време министерството на отбраната не извършва въздушни удари в Сирия".

"Ние обаче продължаваме внимателно да следим ситуацията и подкрепяме предприеманите в момента дипломатически усилия за привличане към отговорност на онези, които използват химическо оръжие - както в Сирия, така и на други места", заявява Пентагонът.

Американското опровержение идва след съобщение на сирийската държавна телевизия, че рано тази сутрин са били чути мощни експлозии на голямото военно летище Т-4 край сирийския град Хомс. Агенция САНА веднага изказа подозрение, че се касае за ракетен удар, нанесен от САЩ.

Вчера президентът Доналд Тръмп предупреди Дамаск, че "ще плати висока цена" за атаката с отровен газ срещу държания от бунтовниците град Дума недалеч от сирийската столица.

САНА съобщи още, че сирийската противовъздушна отбрана е реагирала на атаката срещу военното летище край Хомс и е свалила осем ракети и че има жертви сред сирийския военен персонал на летището. Агенцията твърди за "няколко убити и ранени".

Ливанския телевизионен канал "Ал Маядин", който принадлежи на шиитската групировка "Хизбула" съобщи, че насочвайки се към Сирия, ракетите са пресекли въздушното пространство на Ливан.

Лайвнюз