САЩ готвят удар по Сирия, влязоха в сблъсък с Русия в ООН

Американският президент Доналд Тръмп обеща силен отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия, докато западните лидери обмислят какви действия да предприемат, съобщи БТА.

„Имаме много военни възможности”, заяви Тръмп пред репортери. Той добави, че решението ще бъде взето скоро.

„Взимаме решение как да отговорим на ужасната атака, която беше извършена близо до Дамаск. И ще го изпълним със сила. Няма да кажа кога, защото не обичам да говоря за времето. Но развиваме най-голямата военна сила, която някога сме имали. Не можем да допуснем подобна жестокост”, категоричен беше той.

Според американски експерти, пожелали анонимност, Вашингтон разработва военни варианти с участието на свои съюзници, които да спрат по-нататъшно използване на химически оръжия в Сирия.

В Съвета за сигурност на ООН Русия заяви, че атаката е била изфабрикувана и военен отговор от страната на Съединените щати може да има сериозни последици.

Вашингтон поиска днес да бъде гласувана нова резолюция, с която да започне разследване за използването на химически оръжия в Сирия. Русия заяви, че няма да подкрепи текста, защото съдържал неприемливи елементи.

Лайвнюз